”Allvarligt, ska jag köpa en skrivare för 200 kronor och sedan nya bläckpatroner för 300 kronor? Då kan jag ju lika gärna köpa en ny skrivare!”

Jobbar du med att sälja elektronik, bläckpatroner eller skrivare så har du garanterat hört denna kommentar ett flertal gånger. Hur många gånger ska du också behöva förklara för kunder, att de bläckpatroner som ingår när de köper ny skrivare inte är fulla av bläck, och att de är mer att betrakta som demoprodukter?

Bläckpatroner

Ska jag ställa mig lite på konsumentens sida så kan jag naturligtvis förstå den märkliga situationen. Här går jag och köper en (relativt) avancerad teknisk produkt som sedan visar sig vara billigare att köpa än att köpa vanlig färg. Men då saknas en viktig kunskap hos konsumenten kring bläckpatroner: förståelsen för produktionen.

Världens renaste fabriker

För att bläckpatroner ska kunna portionera ut exakt rätt mängd bläck (eller färg) krävs det extremt små öppningar i patronerna. Dessutom ställs extremt stora krav på färgens viskositet, eller tjockhet som det också kan beskrivas som. Det säger sig självt att minsta lilla dammpartikel, som inte ska vara där, kan täppa till de mikroskopiska öppningarna i patronens skal.

En dokumentär som sändes på teve för några år sedan visade hur en av världens största tillverkare av skrivare och bläckpatroner, HP, jobbade i sina laboratorier och fabriker. Luften i lokalen där färgen paketeras är den absolut renaste luften som finns. Det finns endast ett par dammpartiklar per kubikmeter luft, vilket gör det extremt osannolikt att det överhuvudtaget skulle kunna förorena en bläckpatron.

Kopiorna som ställer till det ordentligt

När HP själva har valt att investera i dessa fabriker, då är det plötsligt förståeligt att priset stiger. Lägg därtill riskerna med läckande patroner, med ihopklibbade och därmed också förstörda skrivare som följd – då är det svårt att förstå logiken i att någon ens skulle vilja köpa billiga tredjepartspatroner. Risken är helt enkelt för stor att något går fel, och då blir det till att köpa ytterligare en ny skrivare.

Hur mycket färg innehåller då de medföljande originalpatronerna till skrivare? I ärlighetens namn, knappt någonting. Det räcker förhoppningsvis till några få utskrifter. Därför gör du bäst i att faktiskt köpa en extra uppsättning bläckpatroner samtidigt som du stoppar ner din nya skrivare i varukorgen – det kommer gå åt förr eller senare. Mest troligt förr.